Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Polévky
Vložil: Airuse

Smetanová s brambory a mrkví

Suroviny

  • Brambory (2-3 střední)
  • Mrkev (2 střední)
  • Máslo nebo sádlo (trochu na zásmažku nebo-li jíšku)
  • Mouka hladká (asi 1vrchovatá lžíce na zásmažku)
  • Smetana (33%) (stačí 100ml)
  • Sůl
  • Kmín celý
  • Ocet (dávám kvasný lihový, prostě obyčejný ocet)
  • Bobkový list (úplně stačí 1 menší)

Vybavení

  • 2x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Mrkev nakrájíme na kolečka (nebo půlkolečka), oloupané brambory na 1/2 kolečka nebo 1/4 kolečka, dát do hrnce
Osolit, posypat kmínem, zalít studenou vodou (množství odhadem, viděla bych to tak 3/4 litrů vody). Dát vařit.
Jakmile jsou brambory a mrkev téměř hotové, připravím si světlou jíšku z hladké mouky a másla (event. sádla či rostlinného oleje - ideálně asi řepkový, ale určitě ne olivový).
Naredim ji vodou nebo vývarem z polévky, rozmíchám a za stálého míchání naleji do polévky.
Poznámka: (Ideálně je nalít jíšku přes cedník a zbytek v cedníku rozmíchat, aby nezůstaly nějaké hrudky mouky. Ale když jíšku s vodou dobře rozmíchám, není ten cedník až tak nutný .)
Polévku nechat vařit ještě aspoň 10 min. Ke konci vaření přidat smetanu (množství je orientační, prostě aby polévka měla hezky světlou barvu a tak akorát byla jemně smetanová). Ještě chvilku povaříme.
Nakonec přidám trochu octu, aby byla polévka akorát sladkokyselá. Popř. dosolim, aby byla tak okorat, lze přidat i trochu bylinek (petržel, libeček apod.).
Polévka má být tak mírně až středně hustá, rozhodně ne, aby v ní "stála"lžíce.
Dá se k ní i přikusovat chleba a mám to pak jako hlavní jídlo.
Druhý den se mi zdá ještě lepší.

Chladnou hlavu pro Android